Sudoku, kan det verkligen vara roligt?

Först hade jag inte en tanke på att ens prova spela sudoku men så satt man vid Xbox 360 och såg att den automatiskt hämtade hem ett gratis spel som var Buku Sudoku, tänkte “what the heck” och startade upp det. Och helt plötsligt började jag gilla det. Fina effekter när man klarade av rader och rutor gjorde det lite mer underhållande och enklare att spela.

När vi några dagar senare åkte tåg mellan Ljusdal-Stockholm så ryckte jag åt mig någon “kärringtidning” från AK som innehöll en massa sudoku och satt i närmare 3 timmar och försökte hitta vägar att lösa dem. Rätt kul ändå om man inte har något vettigare att göra. 😉

xbox-versionen kunde man spela med 8 × 8, 9 × 9 & 12 × 12 rutor men det klassiska, ursprungliga rutmönstret består av 3 × 3 rutor (”lådor”) som i sin tur består av 3 × 3 rutor (dvs 9 × 9 rutor, se bild). Det gäller att placera in siffrorna 1 till 9 på ett sådant sätt att varje vågrät och lodrät rad samt varje låda på 3 × 3 rutor skall innehålla varje siffra exakt en gång. Hur enkelt som helst!

Trivs du, som jag, bra i kommando-raden på FreeBSD så finns det t.ex. en sudoku CLI-version i ports under games/sudoku. Om du vill spela sudoku på nätet är det i princip bara att göra en sökning på google där det finns en hel hög av webb-varianter. Några exempel: SvD, ICAKuriren och IDG.

Gillar man sudoku så är nog oddset högt att man gillar ett annat spel jag ofta brukar blanda ihop namnet på, Sokoban. Men det är en annan historia…

[ad]

This entry was posted in IT and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sudoku, kan det verkligen vara roligt?

  1. Peter says:

    Jag tycker det är mycket roligare att spela på datorn istället för på internet så jag har detta på min dator och spelar det.

    Sudo Sudoku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *