Virtuella skrivbord till Windows Vista/XP istället för att ha flera skärmar (Virtual desktops)

Att virtuella skrivbord inte är standard i Windows Vista är för mig en gåta. Man känner sig väldigt inlåst om man inte har virtuella skrivbord eller flera skärmar att sprida ut sina program på. Oftast sitter jag i X och behöver inte känna mig inlåst men ibland händer det att man sitter där framför Windows (t.ex. på jobbet). Då är det tur att följande tredjeparts-program existerar.

Principen för virtuella skrivbord utarbetades vid Xerox forskningscenter PARC (då kallades den “rooms”, rum), och presenterades för en större mängd användare när den implementerades i swm, en fönsterhanterare för X år 1989. År 1993 introducerades Common Desktop Environment där virtuella skrivbord ingår, och sedan dess har virtuella skrivbord varit vanligt i UNIX-miljö.

Det finns tredjeparts-program för Windows som försöker skapa virtuella skrivbord, men det har visat sig vara i stort sett omöjligt att göra dem lika bra som i Unix-miljön pga att program och gränssnitt i Windows förutsätter att det bara finns ett enda skrivbord.

Några av programvarorna för virtuella skrivbord till Windows är buggiga och bråkar en hel del. Men dom två bästa jag testat är Virtual Dimension och VirtuaWin.

VirtuaWin är helt gratis med öppen källkod under GNU-licens och finns till Windows XP/Vista och Win95 till Win2k(Fungerar också i Windows 7) Den är väldigt enkel och har inte några onödiga funktioner. Det går dessutom att använda moduler. Det enda problem jag stött på är när man t.ex. klickar på en länk i Putty på första virtuella fönstret så flyttar den över firefox från det andra fönstret.

Virtual Dimension uppdaterades senast 2005 och finns tyvärr inte för Windows Vista men fungerar bra om du kör t.ex. Windows XP. Att tillägga är att man kan göra dom flesta fönster genomskinliga/transparenta.

 

 

Kommentera gärna om du har en annan favorit.

Liknande artikel: TechWorld

[ad]

This entry was posted in IT and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Virtuella skrivbord till Windows Vista/XP istället för att ha flera skärmar (Virtual desktops)

  1. Danjul says:

    Hah helt klart! Bloggade förut men gick sådär så jag tar nya tag nu ja 🙂 haha, det vet jag inte om jag är så pepp på men! sparken har du la inte fått? Vi får ta några bärs någon dag! Peace!

  2. Pingback: Dubbla skärmar | Daniel Söderlunds blogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *