CFD-handel online

Om du vill lära dig mer om begreppet CFD och att daytradea online, veta mer om aktier eller liknande. Då är det här definitivt en text för dig. Även om du kanske är bekant med begreppen sedan tidigare kan du säkert hitta ytterligare inspiration nedan.

Begreppet CFD

Förkortningen CFD står för ”Contract for difference”. Det är ett sorts verktyg som låter den blivande investeraren spekulera i olika prisförändringar i tillgångar av olika slag. Vanligtvis handlar det om prisförändringar i aktier, aktieindex, valutor och liknande. Sedan 2007 är det möjligt att handla med CFD:er i Sverige.

I stora drag handlar det om att det görs en överenskommelse om skillnaden i ett värde som sker mellan tidpunkten då kontraktet träder i kraft tills dess att det har gått ut. Det är oftast upp till investeraren själv att bestämma mellan vilka tider kontraktet och/eller överenskommelsen ska gälla. På det sättet speglar CFD:en prisrörelserna som sker under tiden som överenskommelsen gäller, vilket i sin tur gör att investeraren kan köpa sina aktier för samma pris under hela perioden, åtminstone i de flesta fall.

Det finns dessutom ett säkerhetskrav att ta med i beräkningen om du väljer att handla med CFD. Det rör sig om att du som köpare betalar ett courtage och i vissa fall även en finansieringsränta om du använder dig av en mellanhand av något slag. Och oftast tillkommer räntan bara om du väljer att exempelvis hålla en position öppen över natten. Du hittar allt för dig som vill handla cfd på bästa sätt och lära dig ännu mer detaljerat om ämnet.

En annan viktig aspekt är att du aldrig fysiskt behöver äga summorna du spekulerar i, om du inte använder dig av en mellanhand eller mäklare vill säga. Istället satsar du på att en aktie ska öka eller minska i värde, men du äger inte aktien du spekulerar om.

Hur fenomenet uppstod

Fenomenet uppstod på grund av att det fanns en efterfrågan om möjligheter att handla med aktier på ett säkrare sätt. Dessutom bidrog dagens tekniska samhälle till att lösa problemet med ett derivatverktyg istället för i pappersform.

Internet har på många sätt förändrat finansmarknaden. Dels har det blivit lättare för fler personer att delta och dels har det blivit lättare för dem som arbetar med det också. I det här fallet har internet också hjälpt utvecklingen framåt på många sätt.

Räkneexempel och kuriosa

Ponera att du använder ett CFD för att spekulera om 100 aktier som kostar 390kr/styck. Det vill säga, om du hade köpt dem rakt av hade de kostat dig 39.000 kr. Men, enligt ditt nuvarande kontrakt behöver du endast sätta in 10% av värdet, 3.900 kr. Om aktien sedan stiger med exempelvis 5% till 410 kr/styck så tjänar du 20kr per aktie inom ramen för ditt CFD, det motsvarar 2.000kr.

På det här sättet kan du alltså spekulera om aktier utan att förlora några större pengar. Lite beroende på hur ditt kontrakt ser ut och hur du väljer att lägga upp det (med eller utan mellanhänder) och liknande.