Kan man låna för att betala av skulder?

I dagens samhälle är det få som aldrig haft en skuld. Antingen lånar vi för att köpa en bostad, en bil eller i situationer när lönen helt enkelt inte räcker till. Flertalet studenter väljer även att ta studielån, och om man inte är försiktig kan man redan ett år efter studenten ha fler skulder än vad man kan hantera. Många söker då möjligheten att låna pengar för att kunna betala befintliga lån, och det är något som många ekonomer och skuldrådgivare avråder från. Men hur är det egentligen? Är det över huvud taget möjligt att låna för att betala av skulder, och är det en bra idé?

Ja – du kan låna för att lösa skulder

Huruvida du kan bli beviljad ett lån eller ej beror på flera olika faktorer, men idag finns det goda chanser att få ett lån för att betala av skulder, eller ett nystartslån. Du är nämligen inte den enda som har hamnat i en ekonomiskt ohållbar situation – nuförtiden finns det tyvärr en hel del människor som tappat kontrollen över sin ekonomi. Därför har banker och långivare utvecklat olika låneformer som är särskilt utformade för att hjälpa dig som vill samla dina lån. För att få ett omstartslån krävs det dock att du uppfyller vissa krav, och nedan har vi listat aspekterna som är särskilt viktiga.

1. Din ekonomiska situation

För att en långivare ska bevilja dig en kredit eller ett lån krävs det att du har en stabil inkomst som möjliggör återbetalningen av lånet. Banker och kreditgivare föredrar generellt att du har en tillsvidareanställning samt att du arbetar heltid. Lönens storlek är självklart också av betydelse, men även sociala faktorer som civilstånd och barn kan spela roll. Om du har en make eller maka med god ekonomi och inga barn kan du ha enklare för att bli beviljad lån än om du är ensamstående med två barn. Din boendeform är också av betydelse, och då har det inte enbart att göra med huruvida du äger den eller inte, utan även om hur länge du bott på samma dress. Konsumenter som bor i samma hem en lång period, har en tillsvidareanställning samt ett långvarigt, registrerat förhållande anses som mer stabila och har därför lättare att vinna en långivares förtroende.

2. Betalningsanmärkningar och aktiva skulder

När du behöver ett lån just för att återbetala andra skulder tittar banken eller långivaren på vilka summor skulderna uppgår till samt vilken typ av skulder det rör sig om. Det är en sak att ha avbetalningsplaner hos fordringsägare eller inkasso och något annat att ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Många långivare kan acceptera betalningsanmärkningar, framförallt om de registrerades för över sex månader sedan, men om du har pågående skulder hos Kronofogden kan det vara svårt att få ett vanligt lån. Ett skuldfinansieringslån, å andra sidan, är ett lån som utvecklats speciellt för konsumenter med lån hos Kronofogden. Syftet med lånet är just att hjälpa dig återbetala samtliga skulder hos Kronofogdemyndigheten och på så vis börja om på nytt. Visserligen kan det krävs en medsökande eller borgensman, men det finns hjälp att få även om du har tuffa skulder.