Min övergång från ett webbhotell till ett annat

Regelbundna läsare känner igen min frustration med FSData. Mina åsikter om hostingbolaget är ingen hemlighet utan jag har bloggat om dem förut. Väldigt nyligen valde jag att göra en övergång från FSData till Miss Hosting. Övergången har varit oerhört smidig och det får mig att undra varför jag inte gjorde den tidigare.

Grejen med hostingbolag är att om man inte väljer det absolut bästa webbhotellet från första början så är chansen stor att man fortsätter använda det hostingbolag man ursprungligen valt, oavsett vad konkurrensen helt plötsligt erbjuder, såvida de inte erbjuder galet billigare priser (vilket ofta inte är fallet) eller något väldigt seriöst händer som tvingar en att byta host. Hos hostingbolagen har man det mesta—eventuella servrar, samtliga domäner och eventuella hemsidor i form av shared hosting. En flytt på exakt allt kan vara en process och det är fullt förståeligt att folk stannar kvar med den host de vant sig vid.

Detta bör dock ändras. Fler hostingbolag bör erbjuda sätt att överföra exakt allt från en gammal host till en annan på ett smidigt sätt.

För mig själv kom jag på ett sätt att överföra allt på ett väldigt smidigt sätt utan att behöva göra en massa överföringar. Totalt tog mig hela processen kanske 4 dagar. Det var dock ingen komplicerad process, endast långdragen då jag hade så mycket hos min förra webhost och att återskapa allt hos den nya hosten tog lite tid. Om man endast har en hemsida dock eller ett fåtal domäner tar denna process inte längre än några timmar.

Hur jag gjorde följer nedan.

Hur man byter webbhotell

Jag använde mig utav WordPress för mina hemsidor och inte en VPS (som kan vara lite svårare att föra över från en webhost till en annan. Ett framtida inlägg om detta kan komma att skrivas i framtiden).

Webbfilerna och hemsidorna backas automatiskt upp så detta var redan löst. Önskar man dock backa upp sina WordPress sidor så finns det plugins som kan hjälpa en med detta väldigt enkelt.

Mitt första steg var att installera pluginet AIWOP Migration på samtliga av mina hemsidor. Därefter började jag exportera hemsidorna via pluginet till en AIOWPM-fil. När det väl var klart gick jag vidare till nästa steg—överföringen av domänen. Om man inte har sin domän hos webhosten man önskar att lämna så kan man skippa detta steg.

Överföring av domän

Jag valde alternativet att överföra domänen hos webbhotellet och klickade därefter ”Skapa EPP-kod”. När jag fick koden gick jag in på det nya webbhotellets kontrollpanel och valde att starta en ny överföring av domän. Fyllde in domännamnet samt EPP-koden och överföringen var igång. Den var klar inom bara 24 timmars tid.

Därefter installerade jag en ny WordPress installation på denna domän.

Installerade AIOWPM på den nya hemsidan och så importerade jag AIWOPM-filen som jag tidigare exporterade från den gamla hemsidan hos det gamla webbhotellet.

När importeringen är klar så är hemsidan exakt som den tidigare varit—inklusive databas och allt.

Repeterade detta 10 gånger om dagen, 4 dagar på rad. Den 5e dagen var exakt allt klart.

Att överföra en hemsida tar inte mer än 30 minuters aktivt arbete. Det ända som tar tid är domänöverföringen. Allt annat går oerhört snabbt.

Följ dessa steg om du använder dig utav WordPress och önskar gå över från ett webbhotell till ett annat så kommer du märka hur smidig processen är.

Publicerat i IT